Net even anders!
Asten
Noord-Brabant
2,80 kinderen
5,70 volwassenen
4,90 senioren
aanvullende info
Toegangsprijzen individuen 
 Prijs
Volwassenen
€5,70
65-plussers / CJP-pas
€4,90
Kinderen 4 t/m 15 jaar
€2,80
Kinderen 0 t/m 3 jaar
Gratis

 

Toegangsprijzen groepen*    
 Prijs
Volwassenen
€4,90
65-plussers / CJP-pas
€4,90
Kinderen 4 t/m 15 jaar
€2,60
Kinderen 0 t/m 3 jaar
Gratis

 

Rondleidingen  Prijs
Maandag t/m vrijdag per groep €15,-
Zaterdag, zondag en feestdagen €25,-
0 beoordelingen
% vind dit leuk
op basis van reacties
Wat vind jij? of

Nationaal Beiaard- en Natuurmuseum Asten

één museum, dubbele belevenis!

 

 
 

Historie

Het Beiaardmuseum
Op 10 mei 1969 werd op de zolder van het Gemeentehuis Asten met het luiden van een klok het Nationaal Beiaardmuseum officieel geopend door de toenmalige burgemeester Jac. Rutten. De museumcollectie bestond toen voornamelijk uit klokken die de Koninklijke Eijsbouts in langdurig bruikleen had gegeven en de verzameling archeologische en etnografische bellen en klokjes van André Lehr. Maar natuurlijk had het museum  ook eigen objecten zoals een indrukwekkend trommelspeelwerk. Helaas was de huisvesting op de zolder van het Gemeentehuis Asten alles behalve ideaal. Zo moest er een nauwe toegangstrap beklommen worden en was de zolder erg gehorig. Vandaar dat het museum alleen in de weekeinden geopend was. Daar zou echter snel verandering in komen.

Het Natuurmuseum

In 1975 opende bioloog Jan Vriends in Asten een Natuurhistorisch Museum, dat in het bijzonder op de flora en fauna van de Peel gericht was. Dit museum werd door de gemeente ondergebracht in een boerderij. Het Natuurhistorisch Museum van die tijd was heel anders dan het Natuurhistorisch museum zoals we dat nu kennen. De dierensoorten die toentertijd aanwezig waren in het museum waren van veel meer verschillende soorten. Zo was er een miereneter te bezichtigen, maar ook was er plaats voor Roodkapje en de grote boze wolf.


Twee musea worden één

Beide musea klopten op hetzelfde moment aan bij de gemeente Asten voor financiële steun. Deze steun werd toegezegd, maar er was echter één voorwaarde: Beide musea moesten worden ondergebracht in één gebouw en een gemeenschappelijke huishoudelijke dienst gaan voeren. Op 13 juni 1975 werd het vernieuwde complex geopend door Prins Bernhard.

Hoe het verder ging

In de jaren daarna werden de zaken van de musea geregeld door vrijwillige conservatoren. Ook de vele exploitatiewerkzaamheden zijn altijd door vrijwilligers gedaan. In 1991 werd de exploitatie van de beide musea ondergebracht in een gezamenlijke exploitatiestichting. Vanaf eind jaren ’90 zijn enkele functies gesubsidieerd, waaronder die van een conservator in deeltijd voor het Beiaardmuseum en een conservator in deeltijd voor het Natuurhistorisch museum, die beide in loondienst zijn. Dit neemt niet weg dat tot op de dag van vandaag de vrijwilligers onmisbaar zijn en een belangrijke uitvoerende taak hebben. Sedert geruime tijd bestaat er een sterke band met de sociale werkgever Atlant (voorheen Helso). In de loop der jaren heeft deze band geleid tot een vaste bezetting van diverse werkplekken binnen het museum.
Per 01-01-2007 zijn het Nationaal Beiaardmuseum en het Natuurhistorisch museum samen gegaan in één museum. Vandaar de subtitel; één museum dubbele belevenis.

 

Nationaal Beiaard- en Natuurmuseum Asten

Ostaderstraat 23
5721 WC Asten
Regio Noord-Brabant ()
Telefoon 0493 - 691865

neem contact op
Bezoek de website

Openingstijden

  • 0
  • 3
  • 6
  • 9
  • 12
  • 15
  • 18
  • 21
  • 24
Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
Deze gelegenheid is open van 1 januari tot 31 december
Openingstijden
 
Dinsdag t/m vrijdag
09:30 - 17:00
Zaterdag, zondag & maandag
13:00 - 17:00
Feestdagen
13:00 - 17:00


Gesloten
Nieuwjaarsdag, eerste kerstdag en de carnavalsdagenNet even anders

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en maak elke maand kans op vrijkaarten