Net even anders!
Haarlem
Noord-Holland
gratis voor kinderen
gratis voor volwassenen
gratis voor senioren
aanvullende info
0 beoordelingen
% vind dit leuk
op basis van reacties
Wat vind jij? of

Schatkamer van de Kathedrale Basiliek St. Bavo

Museum voor kerkelijke kunst

Sinds 20 april 1973 is de voormalige bisschoppelijke sacristie van de kathedrale basiliek Sint Bavo te Haarlem ingericht als schatkamer, of museum voor kerkelijke kunst.

Toen het Groot-seminarie van het bisdom Haarlem te Warmond in 1967 werd opgeheven, zocht men een goede expositieruimte voor de daar aanwezige collectie kerkelijke kunst. Een groot gedeelte was afkomstig uit de voormalige hofkapel van het paleis op de Dam in Amsterdam.

Koning Lodewijk Napoleon had tijdens zijn korte regeerperiode in Nederland die kapel ingericht, maar koning Willem I liet hem in 1814 weer ontruimen en schonk alle kerk- en altaarsieraden aan het Warmondse seminarie. Jarenlang zijn ze daar de trots geweest van het Theologicum. Door tussenkomst van de bisschop is een deel van deze collectie in de schatkamer terecht gekomen.

 Een kleine, maar unieke collectie voorwerpen, zoals die de laatste zes eeuwen in rooms-katholieke kerken gebruikt zijn, wordt hier in een permanente expositie tentoongesteld. Bekende namen op het gebied van edelsmeedkunst als de familie Brom, en vele anderen zijn hier in kerkelijk vaatwerk, reliekhouders, kandelaars, crucifixen, devotionalia e.d. vertegenwoordigd.

De collectie bevat ook een uiteenlopende verzameling antieke kerkelijke gewaden, waarvan het pronkstuk in vitrines in de kooromgang van de kerk prijkt: een vierstel vervaardigd omstreeks 1500 bestaande uit tuniek, dalmatiek, kazuifel en koorkap, op kunstige wijze geweven en vol religieuze voorstellingen.

De collectie is niet alleen vanuit kunsthistorisch oogpunt de moeite van een bezichtiging waard; zij geeft ook een goed overzicht hoe vroegere generaties hun geloof beleden en in attributen vertaalden. De verzameling bevat voorbeelden van vrijwel alle stijlen van de afgelopen zes eeuwen en wordt nog steeds aangevuld door schenkingen en het in bruikleen verkrijgen van nieuwe voorwerpen.

Van de Waalse Kerk te Haarlem is een Franstalige Statenbijbel uit 1700 in bruikleen verkregen en ook andere oude handschriften behoren tot de collectie. Enkele opmerkelijke schilderstukken prijken aan de wand, waaronder het werk van de schilder R.J. van Blommendael uit 1673, die een afbeelding maakte van de redding van de stad Haarlem in 1268 door tussenkomst van de heilige Bavo. Het oudste stuk zilver is een gothische kelk uit de late middeleeuwen.

De kathedraal en daarmee ook de schatkamer is tijdens de zomermaanden geopend. De ruimte is slechts te bereiken via enkele treden en een kleine deur, waardoor de toegankelijkheid voor gehandicapten zeer beperkt is. Op aanvraag zijn rondleidingen mogelijk, ook buiten het zomerseizoen; neemt u hiervoor contact op met het secretariaat .

Schatkamer van de Kathedrale Basiliek St. Bavo

Leidsevaart 146
2014 HE Haarlem
Regio Noord-Holland ()
Telefoon 023 55 333 77

neem contact op
Bezoek de website

Openingstijden

  • 0
  • 3
  • 6
  • 9
  • 12
  • 15
  • 18
  • 21
  • 24
Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
Deze gelegenheid is open van 1 april tot 30 september

Van 1 april tot 30 september

dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag: Geopend van 10.00 - 16.00 uur
zondag en feestdagen: Geopend van 13.00 - 16.00 uur
maandag en zaterdag: Gesloten

op zaterdag rondom het orgelconcert van 14.30 – 16.30 uur


Net even anders

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en maak elke maand kans op vrijkaarten