Net even anders!
Amsterdam
Noord-Holland
1,50 kinderen
8,00 volwassenen
8,00 senioren
aanvullende info
Let op: tijdens de tentoonstelling Jan Lievens (1607-1674), 17 mei t/m 9 augustus 2009, geldt een toeslag.
 
- Volwassenen: € 8,00
- Groepen > 15 personen p.p.: € 7,00
- Kinderen t/m 5 jaar: gratis
- Kinderen 6 t/m 15 jaar: € 1,50
- Museumkaart: gratis
- CJP en Stadspas: € 5,50
- Studenten en ISIC: € 5,50
   
Alle prijzen zijn inclusief audiotour.
0 beoordelingen
% vind dit leuk
op basis van reacties
Wat vind jij? of

Museum het Rembrandthuis

Venster van de Gouden Eeuw

“Rembrandthuis: venster op de Gouden Eeuw”: dat is het motto waarmee Stichting Het Rem­brandt­huis haar tweede eeuw ingaat. Na een periode van gestage groei, die culmineerde in het zeer succesvolle Rembrandtjaar 2006, willen wij de gerealiseerde positie bestendigen en ver­die­pen, en tegelijk een nieuw evenwicht vinden tussen ambitie en middelen.

Als museum en als erfgoedinstelling biedt het Rembrandthuis een voor de Nederlandse canon zeer relevante presentatie op een der zeldzaamste en gaafste 17de-eeuwse locaties in de stad. Wij beschouwen het als onze missie zo veel mogelijk Nederlanders, en dan vooral Amster­dam­se jongeren in school­verband, mee te nemen in het avontuur van toe-eigening van een van de cruciale periodes uit onze cultuur­geschiedenis. Met een uitgelezen tentoonstellings­programmering bieden wij voort­durend nieuwe contexten om de betekenis van Rembrandt, zijn metier en zijn tijd te onderzoeken. Tegelijk zijn wij een toeristische trekpleister van formaat en kunnen wij met reizende tentoonstellingen ook in het buitenland een groot publiek voor Rembrandt enthousiasmeren. Ook dat willen wij handhaven en verankeren.

Het Rembrandthuis als locatie ontstond met de oprichting van de Stichting, in 1907, die zich ten doel stelde om in overleg met de gemeente het huis terug te brengen in de staat ten tijde van de bewoning door Rembrandt. Minder dan een eeuw na de opening, in 1911, van het door De Bazel als prenten- en tekeningenkabinet heringerichte pand, en na het geleidelijk verwer­ven van een representatieve collectie van Rembrandts etsen (thans 250 van de 290), zwol de bezoe­kers­stroom zozeer aan dat een uitbreiding gerechtvaardigd was. Met ruimhartige steun van overheid, fondsen, bedrijfsleven en particulieren werd die in 1998 gerealiseerd. De ruimte in de nieuwe vleugel die Zwarts, Jansma en Sas pal naast het huis neer­zetten, bevrijdde de historische bouw van oneigenlijke eisen. Het huis zelf kon nu met succes worden gere­con­strueerd en heringericht als de 17de-eeuwse woning met werkplaats van Rembrandt.

Het museum is lange tijd vooral gezien als een geopend (gerestaureerd) monument. Een vernieuwing in het educatieve beleid met de heropening in 1998 wilde daar tegenwicht aan bieden. Kennisoverdracht gericht op vergroting van historisch besef was het motto. Zeer arbeids­­intensieve begeleiding van schoolklassen en een onderwijskundige focus op de Gouden Eeuw rondom Rembrandt waren het gevolg. De jaarlijkse exploitatiesubsidie van het museum door de gemeen­te Amsterdam kon worden aangevuld met een substantiële bijdrage van het Rijk, eerst als ACB-doelsubsidie (2001-2004), later als structurele bijdrage in het kader van de Cultuurnota (2005-2008) op titel “nationale voorbeeldfunctie”. Deze aanvul­lende subsidie was van cruciaal belang voor de verwezenlijking van ons nieuwe educatieve beleid.

Met het ontwikkelen van steeds ambitieuzere tentoonstellingen, en een daarmee gelijke tred houdende stijging van bezoekersaantallen, waardering in de vakpers en groei van profes­sionele netwerken, denken wij op de goede weg te zijn. De Rembrandthuis-formule “Venster op de Gouden Eeuw”, met de focus op één man en zijn werk en betekenis, blijkt vitaler dan ooit. Dat sterkt het museum in de overtuiging dat het goed is daarmee door te gaan, dat te verdie­pen en waar mogelijk te vernieuwen.

Museum het Rembrandthuis

Jodenbreestraat 4
1011 NK Amsterdam
Regio Noord-Holland ()
Telefoon 020 5200 400

neem contact op
Bezoek de website

Openingstijden

  • 0
  • 3
  • 6
  • 9
  • 12
  • 15
  • 18
  • 21
  • 24
Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
Deze gelegenheid is open van 1 januari tot 31 december
Het museum is gesloten op 1 januari.
Let op: in verband met de opbouw van de tentoonstelling Jan Lievens (1607-1674) is het museum gesloten van 4 tot en met 16 mei 2009.

Net even anders

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en maak elke maand kans op vrijkaarten