Net even anders!
Den Helder
Noord-Holland
8,00 kinderen
5,50 volwassenen
7,00 senioren
aanvullende info
Entree zee-aquarium en fort, inclusief rondleiding.
* Kinderen 0 t/m 3 jaar gratis
* Kinderen 4 t/m 12 jaar € 5,50
* Volwassenen € 8,00
* Senioren 65+ € 7.00
Groepsprijzen(min. 25 personen):
* Kinderen 4 t/m 12 jaar € 5,00
* Volwassenen € 7,00

Jaarkaarten:
* Kinderen 4 t/m 12 jaar € 15,00
* Volwassenen € 20,00
* Privégids € 22,70
0 beoordelingen
% vind dit leuk
op basis van reacties
Wat vind jij? of

Fort Kijkduin

Het spannendste fort van Nederland!

Wanneer u het terrein van het fort Kijkduin betreedt passeert u als eerste de tamboer. Dit is een grote verdedigingsmuur die als doel had het fort, het wachthuis en de fortwachterswoning te verdedigen. Achter deze verdedigingsmuur bevindt zich het voorplein met de woning en het wachthuis. Het woonhuisje, aan de rechterzijde is weer helemaal ingericht zoals het er vroeger uit heeft kunnen zien.

Na de twee huisjes gepasseerd te zijn loopt u via de rolbrug het dak van de 65 meter lange reduit op. De reduit is de plek waar alle soldaten verbleven. Via de hal kunt u naar het restaurant van het fort of u kunt met de draaitrap en/of lift afdalen naar de gewelven van het fort waar het museum en het Noordzee aquarium zich bevinden.

De reduit bestaat uit totaal acht gewelven; de eerste twee worden in beslag genomen door het aquarium en de andere zes door het museum.

In het museum van het fort komt u alles te weten over de geschiedenis van dit fort en de andere forten van Den Helder. In het eerste gewelf waar u binnenkomt wordt uitleg gegeven over de beginperiode van het fort Kijkduin. De landing van Engelse en Russische soldaten in Noord Holland in 1799, het bezoek van Napoleon Bonaparte aan Den Helder en de kustverlichting op het duintop Kijkduin(niet te verwarren met het Kijkduin bij Scheveningen) zijn maar enkele voorbeelden.

In een van de gewelven is de strafkamer te zien. Verder kunt u een bezoek brengen aan de kruitkamer, waar ruim 6000 kilogram buskruit lag opgeslagen, en aan de wapenkamer.

Naast het Noordzee aquarium bevindt zich de “feestbeuk” waar diverse feesten gegeven kunnen worden. En is er de mogelijkheid als het restaurant gesloten is gebruik te maken van horeca faciliteiten voor de bezoekers aan het aquarium en museum. Het museum richt in deze ruimte tijdelijke exposities in. Indien er een nieuwe tijdelijke expositie wordt ingericht of er zijn andere actuele zaken, dan kunt dit op deze pagina lezen.

Ook komt u via dit gewelf via een lange trap bij de telegraafhokjes. Hier kunt u goed zien hoe de soldaten berichten doorgaven aan de geschutsbatterij van het fort Kijkduin. Uiteindelijk komt u terecht bij de grote gietijzeren koepel, gebouwd in 1897, die het middelpunt vormt van het fort. Vanaf dit punt hebt u een schitterend uitzicht over de duinen, de Noordzee, het waddeneiland Texel en de grootste zandplaat van Europa “de Razende Bol”.

Via het laatste gewelf van het fort komt u uit in de 60 meter lange schietgalerij. Vanuit deze plek konden de soldaten van het fort de vijand, die in de droge gracht terecht kwam beschieten. De gehele reduit wordt omsloten door deze droge gracht. In de schietgalerij is ook de soldatengevangenis te bezichtigen.

Fort Kijkduin

Admiraal Verhuellplein 1
1783 AX Den Helder
Regio Noord-Holland ()
Telefoon 0223 61 23 66

neem contact op
Bezoek de website

Openingstijden

  • 0
  • 3
  • 6
  • 9
  • 12
  • 15
  • 18
  • 21
  • 24
Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
Deze gelegenheid is open van 1 januari tot 31 december

Het Noordzee-aquarium en museum zijn dagelijks geopend van:
10.00 uur tot 18.00 uur in de zomertijd.
11.00 tot 18.00 uur in de wintertijd.
Uitzondering hierop zijn:
Oudjaarsdag gesloten
Nieuwjaarsdag geopend van 12.00 tot 18.00
1e Kerstdag gesloten


Net even anders

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en maak elke maand kans op vrijkaarten