Net even anders!
Tilburg
Noord-Brabant
gratis voor kinderen
gratis voor volwassenen
gratis voor senioren
aanvullende info

Voor informatie over het programma en aanvangstijden verwijzen wij u door naar www.theaterstilburg.nl.

0 beoordelingen
% vind dit leuk
op basis van reacties
Wat vind jij? of

Concertzaal

Theaters Tilburg bestaat uit Schouwburg, Concertzaal, Studio en Filmfoyer Tilburg.

Theaters Tilburg bestaat uit Schouwburg, Concertzaal, Studio en Filmfoyer Tilburg. Eén culturele onderneming met een breed scala aan podiumkunsten en film. Kwaliteit en service staan voorop, ook in ons eigen Restaurant en Eectafé Lucebert. Theaters Tilburg is een open huis voor alle inwoners van Tilburg en omgeving en biedt een totaalaanbod dat blijft verrassen. De eigen programmering bestaat uit ruim 350 voorstellingen en concerten en 750 films. Daarnaast is Theaters Tilburg een welkom huis voor uitvoeringen van amateurgezelschappen uit de regio. Theaters Tilburg is met de organisatie van een breed scala aan bedrijfsevenementen bovendien uitstekend ingespeeld op de commerciële markt.

Concertzaal Tilburg
Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant zit Concertzaal Tilburg vol verrassingen. Wat meteen opvalt aan het gebouw is de combinatie van materialen als hout, aluminium en glas. Vooral de houten baan rondom het gebouw (ook wel ‘de sigarenband’ genoemd) is bijzonder.

Architect Jo Coenen over de zaal: "ik wilde geen recht-toe recht-aan ‘schoenendoos’ maken. Ik heb me laten inspireren door klassieke concertzalen zoals je die nog hebt in steden als Wenen, Barcelona en Liepzig. In oude zalen heb je vaak van die dikbuikige balkonnetjes rondom de hele zaal. Omdat ik geen rechthoekige zaal wilde ben ik de hoeken gaan afronden, waardoor uiteindelijk een golvende vorm ontstond zoals die van een voetafdruk."

Lichtplafond
Peter Struycken is verantwoordelijk voor het lichtkunstwerk in de Concertzaal. Struycken: "Al een kwartier na de eerste bespreking met Coenen wist ik hoe de zaal eruit moest gaan zien. Ik zag de continue, gekleurde verlichting langs de wanden vrijwel meteen voor me. Het plafond met de gekleurde tl-buizen als lijnen in de lucht kwam daar later nog bij." Het basisprincipe is overal hetzelfde: de optelsom van rood, groen en blauw in gelijke doseringen geeft als uitkomst wit licht. In de toneelcomputer zijn verschillende lichtstanden opgeslagen, waarbij afzonderlijke groepen lampen in verschillende lichtsterkte ingeschakeld worden. Op die manier wordt steeds een andere atmosfeer gecreëerd zonder dat het licht op zichzelf een al te nadrukkelijke rol gaat spelen.

Schouwburg Tilburg
Voor Tilburg was de bouw van een nieuwe schouwburg rond 1960 het begin van grote stedenbouwkundige plannen. De schouwburg maakte onderdeel uit van een nieuw gepland stadscentrum. Voor de bouw van de schouwburg werden twee architecten van naam aangetrokken: Ir. B. Bijvoet (1889-1979) en prof. G.H.M. Holt (1904-1988). Bijvoet en Holt wilden in Tilburg een schouwburg die modern en functioneel was en bereikten dat door helderheid in de indeling. Ze wensten een schouwburg die open, naar de bevolking toe gericht was en realiseerden dat door grote ramen en glaswanden; een gebouw in communicatie met de stad, in plaats van besloten teruggetrokken in een heiligdom van cultuur.
Al het meubilair dat u nu in de foyers van de schouwburg aantreft is ontworpen omstreeks 1961, het jaar waarin de schouwburg werd geopend. Ook nu nog hebben deze ontwerpen een zeer eigentijdse uitstraling.
Zo treft u ontwerpen aan van Martin Visser, Poul Kjaerholm en Arne Jacobsen.

Beeldende kunst
In de beeldende kunst barstte in de jaren vijftig een explosie van creativiteit los, met als belangrijkste trendsetter de groep Cobra. De naam Cobra is een samenvoeging van de plaatsen waar de belangrijkste kunstenaars uit de groep woonden en werkten: Copenhagen (A. Jorn), Brussel (Dotrement) en Amsterdam (Appel, Corneille, Constant). In 1993 is een begin gemaakt met het vormen van een collectie kunstwerken uit de jaren vijftig en zestig, van onder meer: Karel Appel, Lucebert, Jan Sierhuis, Jef Diederen, Corneille, Ger Lataster en Constant Nieuwenhuis. De Cobra-groep is weliswaar belangrijk maar beslist niet exclusief in het na-oorlogse expressionisme. Schilders als Willem Hussem, Bram Bogert en Jan Cremer hebben zeker een belangrijke bijdrage geleverd en zijn al vroeg vernieuwend te werk gegaan. Ook zij zijn in de schouwburg-collectie vertegenwoordigd, naast de weliswaar minder onstuimige maar toch niet te veronachtzamen Brabantse en Tilburgse bijdragen aan het kunstklimaat van die tijd.

Wandkleed Karel Appel
Met de onthulling van een immens wandkleed naar een guache van Karel Appel vierde Schouwburg Tilburg in 2001 officieel het veertig jarig bestaan. De schilder had speciaal voor deze gelegenheid het werk ‘Two Personages’ uit 1956 ter beschikking gesteld. De guache is omgezet in een wandkleed dat werd vervaardigd op de zolder van het Textielmuseum in Tilburg.

 

Concertzaal

Louis Bouwmeesterplein 1
5028 TN Tilburg
Regio Noord-Brabant ()
Telefoon 013 - 549 0390

neem contact op
Bezoek de website

Openingstijden

  • 0
  • 3
  • 6
  • 9
  • 12
  • 15
  • 18
  • 21
  • 24
Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
Deze gelegenheid is open van 1 januari tot 31 december

Voor informatie over het programma en aanvangstijden verwijzen wij u door naar www.theaterstilburg.nl.


Net even anders

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en maak elke maand kans op vrijkaarten