Net even anders!
Leeuwarden
Friesland
gratis voor kinderen
gratis voor volwassenen
gratis voor senioren
aanvullende info
0 beoordelingen
% vind dit leuk
op basis van reacties
Wat vind jij? of

Leeuwarden

Hoofdstad van Fryslân en Nassau-stad met verrassende winkels, boeiende musea, spetterende evenementen en een historische binnenstad met meer dan 500 monumenten en bijzondere architectuur….Kijk, dat is ’t mooie van Leeuwarden.

Voor wie wil uitgaan en genieten van kunst, cultuur en horeca, is er in de Friese hoofdstad van alles te beleven. Leeuwarden heeft de meeste evenementen per hoofd van de bevolking van Nederland en Stadsschouwburg de Harmonie is één van de vijf grootste schouwburgen van het land. Bovendien is de stad meer dan 560 rijksmonumenten rijk. Er zijn verschillende musea, waaronder drie grote van naam: het Fries Museum, het Natuurmuseum Fryslân en het Keramiekmuseum Princessehof. Verder heeft Leeuwarden een Holland Casino, het enorme evenementencomplex WTC Expo (met de jaarlijks terugkerende beurzen als BOOT Holland en Caravana). Er zijn discotheken, bioscopen, verrassende winkels en vele cafés en restaurants in alle soorten en maten, met smaken van over de hele wereld.

Historische verrassingen
Leeuwarden is een oude stad vol historie en cultuur. Ooit was Leeuwarden een Hofstad: de stad van de Friese stadhouders, de voorouders van onze huidige Koninklijke familie. Er zijn veel monumenten die aan die tijd herinneren: Paleis het Stadhouderlijk Hof, het Princessehof, de Prinsentuin, de grafkelder in de Grote Kerk en het prachtig gerestaureerde Stadhuis. De Friese Nassaus hebben Leeuwarden een vleugje Koninklijke allure gegeven.

Leeuwarden heeft niet alleen veel cultuurhistorische en archeologische rijkdommen, maar ook een schat aan hedendaagse cultuur. Naast musea, een museumhaven en galerieën, is er een veelkleurig aanbod van theater, toneel en muziek. Bovendien heeft Leeuwarden een evenementenagenda die alleen een provinciehoofdstad kan waarmaken. Prestigieus, levendig en als het even kan spraakmakend.`

Piet Paaltjes en Jan Jacob Slauerhoff werden in Leeuwarder geboren. Maar ook de kunstenaar M.C. Escher en niet te vergeten Mata Hari, de beroemde danseres en spionne die in 1917 in Frankrijk werd gefusilleerd.

Welke stad heeft zoiets: gewoon lopen over gedichten? In Leeuwarden ligt de poëzie op straat. Volg eens de poëzieroute door de Friese hoofdstad en laat je inspireren.

Funshop-stad
De Friese hoofdstad kent een historisch winkelhart met tal van leuke en bijzondere winkeltjes. De Nieuwestad is de hoofdstraat van het centrum en wordt in tweeën gesplitst door één van de vele stadsgrachten die Leeuwarden rijk is. Op deze winkelstraat komen tal van kleinere winkelstraatjes uit waar de meest verrassende boetiekjes zijn te vinden. Zeker de moeite waard zijn het Naauw, de Grote- en Kleine Kerkstraat en de Sint Jacobsstraat. Deze laatste twee werden allebei in 2009 in de top 5 leukste winkelstraaten van Nederland verkozen. Maak het uzelf makkelijk en haal bij de VVV Leeuwarden de gratis shoppingroute. En vergeet ook de gratis funshopgids niet.

Iedere vrijdag is in de binnenstad markt. Deze is al meerdere malen uitgeroepen tot ‘markt van het jaar'.

De Blauwe Diamant
Leeuwarden is vooral ook Waterstad. Een stad met een hart van water en met een hart vóór water. De stadsgrachten, de kades en het stadsriviertje de Potmarge zijn de laatste jaren prachtig gerestaureerd en opgeknapt. Leeuwarden heeft een Waterplan opgesteld om alle mogelijkheden van water in en om de stad te benutten. Dit waterplan draagt de naam ‘De Blauwe Diamant', omdat de stadssingels in een diamantvorm om de stad liggen.

De aanwezigheid van water is bepalend voor het beeld en de sfeer van de stad. Dat is niet alleen van belang voor woongenot, maar ook voor recreatie en (water)toerisme. Midden in de stad, aan de prachtig gerestaureerde Willemskade ligt de Museumhaven. In deze haven liggen verschillende schepen die meer dan 50 jaar oud zijn, echte varende monumenten. De jachthaven in de Prinsentuin ligt in het hartje van de binnenstad, de grachten en pijpen van de stad zijn bevaarbaar voor pramen, kano's en sloepen en 's zomers zijn overal langs de grachten terrassen te vinden.

Ruimte en frisse lucht
Wie kiest voor Leeuwarden, kiest voor Friesland. En wie kiest voor Friesland, kiest voor ruimte, natuur, frisse lucht en water(sport). Kortom: het echte buitenleven.

In de stad zijn meerdere parken, waarvan de Prinsentuin met haar jachthaven de bekendste is. Maar Leeuwarden kent ook prachtige stadsgrachten, kanalen en het stadsriviertje De Potmarge.

Omgeving en provincie
Ten oosten van Leeuwarden liggen de watergebieden Grote en Kleine Wielen en recreatiegebied de Groen Ster. Wie nog even doorrijdt komt bij de Aqua Zoo en het Bos van Ypee. In het noorden biedt het Leeuwarder Bos groene recreatiemogelijkheden. Voor wie even verder kijkt dan de provinciehoofdstad, is er in Friesland veel buitenleven.

Leeuwarden

Sophialaan 4
8911 AE Leeuwarden
Regio Friesland ()
Telefoon 0900-202 40 60

neem contact op
Bezoek de website

Openingstijden

  • 0
  • 3
  • 6
  • 9
  • 12
  • 15
  • 18
  • 21
  • 24
Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
Deze gelegenheid is open van 1 januari tot 31 december

Net even anders

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en maak elke maand kans op vrijkaarten